Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bu sabah katıldığı bir televizyon programında, Türk bakanlarının Hollanda’da referandum kampanyası yapmasına izin verilmemesi ile gelişen süreci değerlendirdi.

TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

BBC Türkçe'nin haberine göre "Yanlış bir filmin içine düştüm. Daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştım” diyen Rutte, olayların çığırından çıkmasını engellemek için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.

Cumartesi günü sekiz kez Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla aradığını anlatan Rutte, Rotterdam’da olayların büyümesi üzerine en son bugün saat 02.00’de Türk mevkidaşı ile görüştüğünü belirtti.

Başbakan Rutte’ye göre, iki ülke arasındaki en önemli sorun, Türkiye’nin sürekli olarak Hollanda’daki Türklerden “vatandaşlarımız” diye söz etmesi.

"ONLAR HOLLANDA VATANDAŞIDIR"

“Onlar Hollanda vatandaşıdır” diyen Rutte, Hollanda’nın da Türkiye kadar gururlu bir ülke olduğunu söyledi.

Türk hükümet yetkililerinin ağır yaptırım tehdidinin de kabul edilemeyeceğini dile getiren Hollanda Başbakanı, “Biz kendimize şantaj yaptırmayız” dedi.

Başbakan Rutte, Bakan Kaya’nın “istenmeyen kişi” ilan edilerek sınırdışı edilmesinin haklı bir davranış olarak değerlendirdi.

Rutte, Bakan Kaya’nın sınırdışı edilmesi nedeniyle Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Abutalip ve polisin tutumunu överek, teşekkür etti.