Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yaklaşık 40 yıldır takiye ile, ikiyüzlülükle büyük bir gizlilik içinde silahlı kuvvetlerimiz içinde örgütlenen üniformalı teröristler, Pensilvanya'daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan bir darbe girişiminde bulunmuştur. " dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Nazarbayev'in en son İslam İşbirliği Teşkilatı'nın "Liderler Zirvesi" öncesinde Türkiye'ye bir çalışma ziyaretinde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, kendisini, son ziyareti üzerinden 4 ay geçmeden tekrar misafir etmekten dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Erdoğan, ziyaretin bilhassa 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsünün hemen ardından gerçekleşiyor olmasını da son derece anlamlı bulduğunu vurguladı.

Nazarbayev'in, hain girişim sonrasında Türkiye'yi ziyaret eden,Türk milletiyle dayanışmasını açık ve net bir şekilde ortaya koyan ilk devlet başkanı olduğunu bildiren Erdoğan, "Şüphesiz bu dönemler, gerçek kara gün dostlarıyla diğerlerinin ayrıştığı dönemlerdir. Bağımsızlığından bu yana geçen 25 yılda her daim Kazakistan'ın yanında yer almış bir ülke olarak bugün bu ziyaretle vücut bulan kardeşliği asla unutmayacağız. Bir Kazak atasözünün dediği gibi 'kötü yiğit kendini düşünür, iyi yiğit dostunu düşünür.' 15 Temmuz sonrası yapılan bu ziyaret, Kazakistan'ın Türk dünyasının aksakalı Nazarbayev'in, bu ülkeyi ve milleti düşünen bir kara gün dostu olduğunu ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

- "Bölgesel ve çok taraflı işbirliğimizi bu arada gözden geçirdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın 28 Haziran'da yapılan seçimlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine seçilmiş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etmek istediğinin altını çizdi.

Bugün baş başa yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileriye taşımak, 10 milyar dolar hedefini yakalamak için neler yapılabileceğini ele alma imkanı bulduklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gerek altyapı, gerek üstyapıya yönelik ne gibi çalışmalar yapabiliriz bunları konuşma fırsatımız oldu. En yakın zamanda ilgili bakanlarımızın riyasetinde iş adamlarımızı süratle Kazakistan'a göndermek suretiyle, orada iş adamlarımızla ilgili bakanlarımız birlikte yapacakları toplantıyla inşallah önemli adımları beraber atma imkanını yakalayacağız. Türk Konseyi başta olmak üzere bölgesel ve çok taraflı işbirliğimizi bu arada gözden geçirdik.

Gündemimizdeki bir diğer önemli konu da 15 Temmuz darbe girişimi ve terör örgütü FETÖ'nün bu süreçteki rolü. Malumunuz ülkemiz 15 Temmuz gecesi siyasi tarihimizin en alçak, en pervasız, en kanlı ihanetlerinden birine maruz kalmıştır. Yaklaşık 40 yıldır takiye ile, ikiyüzlülükle büyük bir gizlilik içinde silahlı kuvvetlerimiz içinde örgütlenen üniformalı teröristler, Pensilvanya'daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan bir darbe girişiminde bulunmuştur. Bu teşebbüse, yine bu yapıya mensup birtakım eski emniyet görevlileri, siviller, farklı kamu kurumlarında çalışan memurlar, adli ve idari personel de destek vermiştir."

Ortak basın toplantısında Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın'ın yanı sıra Kazak yetkililer da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu darbe girişimi Fetullahçı Terör Örgütü'nün karanlık yüzünü, sinsi planlarını ve asıl niyetini ifşa etmiştir. Bu terör örgütü sadece milletimize değil, iyi niyetlerini istismar ettiği rahmetli Özal'a, rahmetli Demirel'e de ihanet etmiştir. Artık şunu net olarak biliyoruz, FETÖ sadece Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere tehdit teşkil ediyor, bunun da bilinmesini isterim." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, FETÖ'nün darbe girişiminin, milletin şanlı direnişi, medyanın, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının katkısı, hükümetin kararlı duruşu sayesinde boşa çıkarıldığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben bu vesileyle bir kez daha, o gece kanlarıyla destan yazan tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." dedi.

- "Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız"

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu darbe girişimi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün karanlık yüzünü, sinsi planlarını ve asıl niyetini ifşa etmiştir. Bu terör örgütü, sadece milletimize değil, iyi niyetlerini istismar ettiği rahmetli Özal'a, rahmetli Demirel'e de ihanet etmiştir. Artık şunu net olarak biliyoruz, FETÖ sadece Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere tehdit teşkil ediyor, bunun da bilinmesini isterim. Açıkçası bizim yüreğimiz yanıyor, bizim yaşadığımız acıları, ihaneti, hayal kırıklığını kardeşlerimiz, dostlarımız yaşamasın istiyoruz. Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Mücadelemizi hem yurt içinde hem de yurt dışında kararlı bir şekilde sürdüreceğiz."

Konuk Cumhurbaşkanı ile baş başa görüşmelerinde açık yüreklilikle bu konudaki endişelerini ve kanaatlerini ilettiklerini dile getiren Erdoğan, "Dost bildiğimiz, kardeş gördüğümüz tüm ülkeler nezdinde de bu endişelerimizi dile getireceğiz. Zira dostluğun, kardeşliğin, müttefikliğin, ortaklığın gereği budur." diye konuştu.

- "Türkiye, terörün her türlüsü ile mücadelesinde Kazakistan'ın yanındadır"

Kazakistan Aktöbe şehrindeki terör saldırısını kınayan Erdoğan, saldırıyı lanetlediğini ve şiddetle kınadığını belirterek, "Türkiye, terörün her türlüsü ile mücadelesinde Kazakistan'ın yanındadır ve olmaya da devam edecektir." dedi.

Kazakistan'ın bu yıl bağımsızlığının 25. yıl dönümünü kutladığını anımsatan Erdoğan, "Aradan geçen çeyrek asırda Kazakistan, Sayın Nazarbayev'in dirayetli ve vizyoner liderliğinde bölgesinin en istikrarlı ve ekonomik bakımdan bölgesinin en gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi. Türkiye olarak Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Türkiye olarak yine Kazakistan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanını ve kardeş Kazak halkını şahsım ve milletim adına en kalbi duygularımla tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Kazakistan'nın aynı zamanda stratejik ortağı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "2011 yılında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 3. toplantısını inşallah yakın zamanda ülkemizde icra edeceğiz. Bu toplantının işbirliğimizi daha da perçinleyeceğine inanıyorum." dedi.

- "Orta koridor girişimi ve ulaştırma lojistik projeleri"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan'ın tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasında merkezi konuma sahip iki ülke olduğuna işaret ederek, "Orta koridor girişimimiz ve ulaştırma lojistik projelerimizle Türkiye'nin Kazakistan'ın batıya açılan kapısı, Kazakistan'ın ise Türkiye'nin doğuya kapısı olmasını arzu ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl UNESCO tarafından iki ülkenin ortak girişimiyle Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Yılı olarak kabul edildiğini belirten Erdoğan, "Yesevi hazretlerinin Orta Asya'nın kalbi Türkistan'dan Anadolu'ya ve Balkanlara uzanan manevi mirasının ortak sahipleri olmanın gurur ve bu noktada sorumluluğunu taşıyoruz." şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türk dünyasının "Aksakalı" olarak nitelendirdiği Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e teşekkür ederken, mevkidaşının ziyaretinin iki ülkeye hayırlara vesile olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu Fetullahçı Terör Örgütü, ne yazık ki bize bu düşmanlığı yaptı, bu millete bu düşmanlığı yaptı, bu milleti parçalamaya yönelik bu adımı attı. Tabi bugün bize yarın bir başka yerde de aynı şeyi bunlar yapabilirler. Cibilliyetlerinin gereği bu, karakterlerinin gereği bu. Şu anda Kazakistan'da 33 okulları var. Tüm listeyi kendilerine takdim ettik ve Maarif Vakfımız ile Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığımızın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan'da bu adım atılmış olacak." dedi.

Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in katkısının hatırlatılması üzerine, Nazarbayev'in Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesinde destek verdiğini belirtti.

Erdoğan, "Kendilerinin, Sayın Putin'le yaptıkları görüşmeyle de bu işin barışa tekrar dönüştürülmesinde katkıları büyük oldu." ifadesini kullandı.

Salı günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile St. Petersburg'da bir araya geleceklerini anlatan Erdoğan, heyetler arası temaslar olacağını, iş adamlarının da görüşeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu andaki o sıkıntılı dönemi bırakıp, yeniden eski günlerimize dönmüş olacağız. Bu konuda değerli kardeşim, değerli ak sakalımızın katkılarını unutmak mümkün değil. Tekrar şahsım milletim adına kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

- "Tüm Türkiye bunu izleyecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP ve CHP Genel Başkanlarının "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılacaklarını açıklamasına ilişkin de "Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu'na bildiğiniz gibi daha önce yazılı olarak davetimi yapmıştım. Çünkü pazar günü yapılacak olan mitingi milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşmasını çok önemsediğimiz için ve cumhurun başı olarak da böyle bir buluşmayı Türkiye'nin en büyük meydanında gerçekleştirelim istedik." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu konuda parlamentoda gerek AK Parti gerek CHP gerekse MHP genel başkanlarının da orada bulunmasını çok çok önemsedim. Onun için yazılı davetimi siyasi partilerimizin genel başkanlarına yaptım. Tabi parlamentomuzun başkanı olarak Sayın İsmail Kahraman'a bu daveti yaptık, nihai netice olarak davetimizin tamamı bu sabah itibarıyla gerçekleşmiş oldu. Pazar günü gelecek olan tüm davetlilerimizle birlikte inşallah sadece İstanbul'da bunu yapmıyoruz. Aynı anda İstanbul dışında 80 vilayette meydanlarda yine aynı şekilde toplanılacak. Oralarda da bu yayın ortak yayın yapılacak, tüm Türkiye bunu izleyecek."

Programın içeriğine ilişkin bilgi veren Erdoğan, "Tüm İstanbullu kardeşlerimiz, partili partisiz, tek özelliği kimse partisinin bayrağı ile orada olmayacak. Orada tek bayrak, tek yürek olarak, milletimiz olarak el ele, tek vatan, tek devlet anlayışla buluşacağız." diye konuştu.

- "Şu anda Kazakistan'da 33 okulları var"

Kazakistan'daki FETÖ okullarıyla ilgili yaptığı görüşme konusunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nazarbayev'in "Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır" sözünü anımsatarak, şunları söyledi:

"Bu Fetullahçı Terör Örgütü, ne yazık ki bize bu düşmanlığı yaptı, bu millete bu düşmanlığı yaptı, bu milleti parçalamaya yönelik bu adımı attı. Tabi bugün bize yarın bir başka yerde de aynı şeyi bunlar yapabilirler. Cibilliyetlerinin gereği bu, karakterlerinin gereği bu. Şu anda Kazakistan'da 33 okulları var. Tüm listeyi kendilerine takdim ettik ve Maarif Vakfımız ile Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığımızın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan'da bu adım atılmış olacak."

AA