Dışişleri Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörlüğü’ne Nijeryalı Ngozi Okonjo-Iweala’nın atanmasının memnuniyet verici olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörlüğü’ne Nijeryalı Ngozi Okonjo-Iweala’nın atanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bir süredir devam etmekte olan DTÖ Genel Direktörlüğü seçim sürecinin, seçimlerde en çok desteği alan Nijeryalı aday Ngozi Okonjo-Iweala’nın 15 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilen DTÖ Genel Konseyi’nde yeni DTÖ Genel Direktörü olarak atanmasıyla neticelenmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Nijerya Maliye ve Dışişleri Bakanlıklarının yanı sıra, Dünya Bankası’nda Başkan Yardımcılığı dahil olmak üzere üstlenmiş olduğu görevler itibarıyla ekonomi ve diplomasi alanlarında zengin bir birikime sahip olan Sayın Okonjo-Iweala’yı tebrik ediyor, kendisinin DTÖ’deki çalışmalarında da başarı göstereceğine inanıyoruz" denildi.

Seçim sürecinin DTÖ’nün çalışma esaslarının temelini teşkil eden oydaşma ilkesi çerçevesinde sonuçlanmış olmasının da ayrıca önemli bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu bakımdan seçim sürecinde kampanya yürüten tüm adaylara da örgütün vizyonu ile çoğulcu ve demokratik yapısına katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle kural-temelli çok taraflı serbest ticaret sistemine desteğimizi yineliyoruz. DTÖ’nün bizatihi örgüt olarak reform ihtiyaçları bulunmakta, bu bakımdan sağlanacak ilerlemeler, gelişmişlik derecesi ne olursa olsun bütün üyelerin çıkarına olacaktır. Kalkınma konularının ilerletilmesi, tarım sektöründe daha adil koşullar yaratılması, balıkçılık sübvansiyonları başta olmak üzere müzakerelerin hızlandırılması ve anlaşmazlıkların halli mekanizmasının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların önümüzdeki dönemde süratle sonuçlandırılmasında fayda görüyoruz."

(Mehmet Kalay/İHA)