PARİS (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "UNESCO adil ve barışçı bir dünya oluşturmak için ortak evimizdir." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulu (YK) Özel Oturumu'nda üye ülkelerin UNESCO nezdinde daimi temsilcilerine hitap etti.

Bu ziyaretin UNESCO merkezine yaptığı ilk ziyaret olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, UNESCO'nun gündeminin, 72 yıl önce kurulduğundaki kararlılıkla yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Kültürel bölünmelerin halen ne şekilde devam ettiğinin ve yaşanan problemleri nasıl karmaşıklaştırdığının görüldüğünü dile getiren Çavuşoğlu, bugünkü çağda yeri doldurulamaz dönüm noktalarının yıkımına şahitlik etmenin üzücü olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, "Bu koşullar altında UNESCO adil ve barışçı bir dünya oluşturmak için ortak evimizdir." dedi.

Devletlerin çöküşlerinin büyük insani trajedilere ve insanların görülmemiş düzeyde yerlerinden edilmelerine neden olduğunu belirten Çavuşoğlu, aşırılığın ve korkuların insanlığın temel değerlerine saldırdığını vurguladı.

- "Kurucu ideallerine tamamen bağlıyız"

Bu çerçevede UNESCO'nun kültür, eğitim, bilim ve enformasyon alanlarındaki lider rolüne güvenilmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, UNESCO'nun çok boyutlu problemleri çözecek kapasitesi ve bilgisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin UNESCO'nun kurucu üyeleri arasında yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "UNESCO'nun kurucu ideallerine ve prensiplerine hizmet etmeye tamamen bağlıyız. UNESCO'nun 'Gündem 2030'da ortaya konan sınamalara çözüm bulabilmesini sağlayacak kapasiteleri inşa etmek için çalışacağımıza sizi temin ediyorum. Bu örgütün hoşgörü ve karşılıklı anlayışın merkezi olmayı sürdürmesi için yardımcı olacağız." ifadelerini kullandı.

Yürütme Kurulu'nun yeni genel direktörün seçilmesi de dahil örgütün geleceği konusunda pek çok önemli konuyu ele alacağına değinen Çavuşoğlu, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya son 8 yıldaki liderliğinden dolayı teşekkür etti.

Ortak çabalara rağmen, UNESCO'nun kurumsal kapasitesinin bütçe ve personel azlığı nedeniyle sorunlar yaşadığını ifade eden Çavuşoğlu, finansal sorunların örgütün başarılarını engellemesine izin vermemeleri gerektiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Reform çabalarımızı sonuç odaklı perspektifle yoğunlaştırmalıyız. Devam eden programlar konusunda da etkin bir etki değerlendirmesi yapmak gereklidir." diye konuştu.

UNESCO'nun diğer uluslararası örgütlere göre avantajlı olduğu alanlara odaklanılması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, örgütün insani yaratıcılığı teşvik ve çeşitliliği koruma konusundaki eşsiz rolünü güçlü şekilde desteklediklerini kaydetti.

İnsanlığın kültürel mirasının ve çeşitliliğin korunmasının bugünün temel konusu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunun insanların hayatlarının korunmasından ayrı tutulamayacağını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin mirasın korunması konusundaki tarihi kararlarının dönüm noktası olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin çevresinin aşırılıkçılık, kültürel miras varlıklarının yasa dışı kaçakçılık, vandalizm, yıkım ve yağmanın hedefi olmaya devam ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin kendi adına bu suçları önlemek ve suçlarla ilgili farkındalığı artırmak için her türlü önlemi aldığını ifade eden Çavuşoğlu, UNESCO'nun bütün kültürel konvansiyonlarına deneyimlerini aktif olarak kattıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi 2005 Sözleşmesi'ne katılım konusunda son aşamaya gelindiğini de bildirerek, eğitimin UNESCO'nun stratejik yönlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, eğitime ve sürdürülebilir kalkınmaya daha fazla odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Eğitimin kalitesine ve kız çocuklarının eşit eğitim almasına yönelik farkındalığın artırılması konusuna yatırım yapılması gerektiğine de değinen Çavuşoğlu, Türkiye'deki eğitimin her düzeyine katılım oranının önemli bir örnek teşkil ettiğini anlattı.

Türkiye'de yaşayan tüm yerinden olmuş çocuklar için okullaşma çabalarını da dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'de okul yaşında yaklaşık 850 bin Suriyeli ve Iraklı çocuk bulunduğunu bildirdi.

Bunların neredeyse yarım milyonunun artık okula gidebildiğini, diğerlerinin eğitimini sağlamak için çabalarının da devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu çocuklara uygun yeteneklerin kazandırılması için UNESCO ile çalıştıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Türkiye kendi kaynaklarından, 3 milyondan fazla yerinden olmuş kişiye eğitim, sığınma, güvenlik ve sağlık hizmeti sağlıyor. Başka bir deyişle 'Türkiye milyonlarca insanın umutlarını daha iyi bir gelecek için yaşatıyor'." dedi.

UNESCO'yu diğer kurumlardan farklı kılanın dönüşmekte olan toplumları destekleme kapasitesi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, UNESCO'nun iletişim ve bilgi sektöründeki artan rolüne değindi.

Çavuşoğlu, gelişen dünyada bu sektörde medya eğitimine ve medya gelişimine de ihtiyaç duyulduğuna inandığını söyledi.

- UNESCO ve Afrika

UNESCO için Afrika'nın küresel önceliğinden bahsedilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, 2008'den bu yana stratejik bir partner olarak Afrika Birliğinin 2063 gündemine olumlu manada katkıda bulunduğunu kaydetti.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'nin Afrika'ya ilgisi, Türk ve Afrika halkları arasındaki güçlü dostluğun ve ortaklığın doğal bir sonucudur. Barışı inşa etmek, yoksulluğu yok etmek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için hedeflenen bir UNESCO stratejisinin uygulanmasını şiddetle savunuyoruz. Benzer şekilde, Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri'nin (SIDS) karşılaştıkları zorluklar kalplerimize yakın. Bunlar küresel zorluklar. Onlara hitap etmek bizim kolektif sorumluluğumuzdur."

Uluslararası sistemdeki sorumluluklarının bilincinde olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, dolayısıyla bu organizasyona ekstra bir bütçeyle katkıda bulunmada tereddüt etmediklerini belirtti.

UNESCO'ya yüksek standartlarını korumak için her konuda yardımcı olmaya devam edeceklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Sonuç olarak, UNESCO'yu uluslararası sistemin 'vicdanı' olarak güçlendirmeye devam edeceğimizden eminim." dedi.

Oturuma, UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova da katıldı.

Bakan Çavuşoğlu, oturum öncesinde Bokova ile de bir araya gelerek ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu görüşmede Bokova'ya, Dışişleri Bakanlığı üstün hizmet ödülü verdi.