MOSKOVA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik, "Dünyadaki sorunlar ya da bugün karşı karşıya kaldığımız sınamaların sorumlusu biz değiliz ve bunları çözmek sadece Türkiye ile Rusya’nın da görevi değil. O zaman küresel sistemin, uluslararası örgütlerin daha etkin olması gerekiyor.” dedi.

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin (ÜDİK) alt birimi Ortak Stratejik Planlama Grubunun 6. Toplantısı'na katılmak üzere Moskova'da bulunan Çavuşoğlu, ilk olarak Rus basın yayın organlarının genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi.

Çavuşoğlu, ardından Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde (MGIMO) "Türk Dış Politikası" konulu bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerinde kendisinin vizyonunu da aşan olumlu bir noktaya geldiklerini söyledi. Türkiye ve Türkçe diline yönelik ilginin arttığını duymaktan dolayı memnuniyetini dile getiren Çavuşoğlu, öğrencilere hitaben, "Sizlerin enerjiniz sadece Rusya için değil, bölgesel ve küresel sorunların aşılması için de önemli rol oynayacaktır.” diye konuştu.

İlişkilerin her alanda giderek güçlendiğine ve dolayısıyla önemli projeleri hayata geçirdiklerine değinen Çavuşoğlu, Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışının yapılacağını, Türk Akımı'nda ikinci boru hattının başlaması için çabaların sürdüğünü anlattı. İkili ticaret hacminin sürekli arttığını vurgulayan Çavuşoğlu, potansiyelin büyüklüğünün farkında olduklarını ifade etti.

Geçen sene Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının 5 milyon ile tarihin en yüksek rakamına ulaştığının altını çizen Çavuşoğlu, gelen rezervasyonlara bakıldığında bu yıl bu rakamı aşacakları öngörüsünde bulundu. Antalya’da Rus turistlerin yanı sıra yerleşik Rus vatandaşları da bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, ara ara bu kişilerle bir araya geldiğini söyledi.

Gelecek yılın Türkiye ve Rusya’da karşılıklı "Turizm ve Kültür Yılı" ilan edileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye’de Rus diline ilginin arttığına vurgu yaptı. Türkiye’de Rusça okulların açıldığını da hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye’nin de Rusya’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açtığını ve Türk kültürüne olan ilgiyi karşılamak için bu yöndeki çabaları artıracaklarını kaydetti.

- "Bölgedeki sorunları çözmek için çaba sarf etmek gerek"

Bölgede barış ve huzur olmadan ikili ilişkilerin iyi olmasından tatmin olunamayacağını dile getiren Çavuşoğlu, bu nedenle var olan sorunları çözmek için çaba sarf etmek gerektiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, bölgede birçok ihtilaflı durum ve ayrıca halihazırda devam eden çatışmalar olduğunun da altını çizdi.

“Herkesin ortak düşmanı terör ve terörizmle kararlı bir şekilde ve hiç ayrım yapmaksızın mücadele etmemiz gerekir. Teröristin iyisi kötüsü olmaz.” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, ideolojisi, etnik geçmişi, inancı ne olursa olsun teröristlerin hepsiyle mücadele etmek gerektiğini belirtti.

Terör örgütlerinin din ve İslam ile ilgisi olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, sadece daha fazla kişiyi örgüte katmak için inançları sömürdüklerini vurguladı. Söz konusu örgütlere dünyanın her tarafından katılım olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, sadece Suriye'ye 125 ülkeden yabancı terörist savaşçı geldiğini dile getirdi.

- "Rusya ile Suriye konusunda samimi iş birliği içindeyiz"

Suriye konusunda çözüm üretebilmek için Rusya ile çok samimi bir iş birlikleri olduğunu ve bundan çok net sonuçlar elde ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, Doğu Guta ve İdlib’de bazı ihlaller olmasına rağmen sahadaki durumun bir buçuk sene öncesine göre, çok daha iyi olduğunu belirtti.

Artık siyasi süreci konuşmaya başladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Suriye için netice alma zamanı olduğunu söyledi. "Huzurun olmadığı, çatışmaların, savaşın devam ettiği yerde biz de güven içinde olamayız." diyen Çavuşoğlu, mücadele ve iş birliğini bu ortak anlayışla sürdürdüklerinin altını çizdi.

- “65 ülke DEAŞ’a karşı mücadele edemedi”

Zaman zaman kendilerine Türkiye’nin Rusya ile yakın iş birliğinin nedeninin sorulduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Çünkü Rusya ile iş birliğimizden netice alıyoruz. Suriye ile ilgili fikirdaş ülkeler toplantısı var. Toplanıyoruz, toplanıyoruz netice yok. DEAŞ’a karşı koalisyon var. 65 ülke var içinde. 65 ülke DEAŞ’a karşı mücadele edemiyor, içindeki bazı müttefiklerimiz başka bir terör örgütünden medet umuyor. Bu esasen küresel sistemin samimiyetsizliğinin ve kararlı olmayışının göstergesidir. 65 ülke bir terör örgütüne karşı koalisyon oluşturuyorsun ve hala her yerde DEAŞ terör örgütü var. Bunu çok iyi sorgulamamız gerekiyor.

Ama biz Rusya ile Halep’te bir iş birliği başlattık ve daha sonra bu iş birliğine İran’ı da kattık. Ne anlaştıysak, uyguladık. En azından uygulamaya çalıştık ve sonuç alıcı adımlar attık ve netice ortaya çıktı. Bundan dolayı kimsenin rahatsız olmaması, tam tersi destek vermesi gerekiyor. Ama dünyadaki sorunlar ya da bugün karşı karşıya kaldığımız sınamaların sorumlusu da biz değiliz ve bunları çözmek sadece Türkiye ile Rusya’nın da görevi değil. O zaman küresel sistemin, uluslar arası örgütlerin daha etkin olması gerekiyor.”