Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko görüştü.

Bakan Çavuşoğlu Japonya temasları kapsamında başkent Tokyo’daki Ticaret ve Sanayi Bakanlığı binasında, Bakan Hiroşige ile bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Çavuşoğlu, Japon Bakan Hiroşige ile görüşmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, “Japonya’ya yaptığım bu ziyaret kapsamında ekonomik ilişkilerimizi muhataplarımla ele aldık ama iyi düzeyde seyreden ekonomik ilişkilerimizi sizinle bugün ele alma fırsatı bulduğum için ayrıca mutluyum. Bir taraftan bazı ülkelerin tek taraflı kararlarıyla, dünyada korumacılık hakim olmaya başladı. Ama diğer taraftan Japonya ve Türkiye gibi ülkeler de, serbest ticareti savunuyor, iş birliği ve dayanışmadan yana tavır sergiliyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Japonya arasında müzakere edilen Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (EPA) ikili müzakere sürecinin son noktaya geldiği bir aşamada bu görüşmeyi yaptıklarına dikkati çekerek, “Bu bakımdan da önemli. Ticaretimiz artıyor.” dedi.

Japonya’nın G-20’nin dönem başkanlığını devralma arifesinde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “G-20 dönem başkanlığında sizin faaliyetlerinizi ve önceliklerinizi Türkiye olarak güçlü şekilde destekleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige de Türkiye’nin Japonya için umut verici bir Asya pazarı ve Ortadoğu’daki en büyük üretim ve ihracat üssü olduğunu kaydederek, “Türkiye, çevre bölgelerle ilişkilerimiz için stratejik ortağımızdır ve bu noktada önemli bir ülkedir. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için desteklemeye devam etmeliyiz.” diye konuştu.

Japon Mitsubishi Electric şirketinin Manisa kentinde ilk fabrikasını açarak üretime başladığını kaydeden Hiroşige, Türkiye -Japonya İş Konseyi’nin eylül ayında gerçekleştirdiği toplantından dolayı çok memnun olduğunu ifade etti.