Brezilya eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, yeni bir suçlamayla karşı karşıya. Hakkında 5 ayrı dava bulunan Lula, şimdi de savcılar tarafından yolsuzlukluk çetesi yönetmekle suçlanıyor. Lula, hakkındaki bütün yolsuzluk iddialarını reddediyor. 

Savcılık, eski başkan Lula’yı devlete ait petrol şirketi Petrobras’tan kişisel çıkar sağlayan, aralarında Petrobras yöneticilerinin ve politikacıların olduğu bir yolsuzluk çetesini yönetmekle suçluyor. 

Brezilya yasalarına göre Lula'nın bu suçtan yargılanma kararı federal yargıca bağlı. Lula’nın avukatları henüz bu suçlamaya yanıt vermemiş olsa da eski başkan şimdiye dava hakkındaki bütün yolsuzluk ve kişisel çıkar iddialarını reddetmişti.

Lula: "Amaç siyasi"

Hakkında 5 farklı dava bulunan Lula  geçen haftalarda, baktığı yolsuzluk davaları nedeniyle neredeyse ulusal kahraman ilan edilen Yargıç Sergio Moro’ya ifade vermişti. Lula taraftarları, destek için sokaklara dökülmüştü. Lula, savcılık tarafından 2006-2012 yılları arasında inşaat şirketi OAS’ın, kamuya ait petrol şirketi Petrobras’tan menfaat sağlaması karşılığında sahil kenarında tripleks bir apartman dairesi almakla suçlanmıştı.

Lula, Petrobras’la ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında Mart 2016’da göz altına alınmış ve savcılık tarafından kara para aklamakla suçlanmıştı. Hakkındaki iddianamenin Eylül 2016’da kabul edilmesinden sonra da sanık olarak davaya dahil olmuştu. Halefi Dilma Rousseff’in de "mali bütçede manipülasyon yaptığı” iddiasıyla görevden alınmasıyla ise iktidar sosyalistlerin elinden sağcılara geçmişti. Rousseff de yaşananların komplo olduğunu söylemişti. Lula da kendisine yönelik suçlamaları en başından itibaren hakkındaki suçlamaları reddetmiş ve bu suçlamaların arkasında siyasi amaçların olduğunu vurgulamıştı. 

Brezilya’da 2003-2012 yılları arasında devlet başkanlığı görevinde bulunan Lula, ülkedeki fakirliği sonlandırmak adına yaptığı ekonomik reformlarla adından sıkça söz ettirmişti.