NEW YORK (AA) - Başbakan Binali Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşının tutuklanarak Türkiye'ye iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebi yinelendi.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Pence'in Beyaz Saray'daki görüşmesinde, iki ülke ilişkileri ele alındı.

FETÖ elebaşının tutuklanarak, Türkiye'ye iadesi ve faaliyetlerinin sonlandırılması talebinin yinelendiği görüşmede, New York'da devam eden ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun bulunmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatıldı.

Terörle mücadele dahil olmak üzere, ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin etraflıca ele alındığı görüşmede, Türkiye'nin, terör örgütü YPG'ye silah verilmesi konusunda duyduğu rahatsızlık ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentileri dile getirildi.

Görüşmede taraflar, iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurguladı ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulundu.

- Beyaz Saray'dan açıklama

Öte yandan, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başbakan Yıldırım ve Pence görüşmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya yardımcı olacağı vurgulandı.

Açıklamaya göre, dost ve müttefik olarak ikili sorunlarda yapıcı diyaloga ihtiyaç bulunduğu konusunda mutabık kalındı.

Yıldırım ile Pence'in, Ortadoğu'da istikrar ve güvenliğin Türkiye ile ABD'nin menfaatine olduğuna işaret edilerek, bu amaçla hükümetler arası müşaverelerin artması konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.

Başkan Yardımcısı Pence, Başbakan Yıldırım'a, Türkiye'nin küresel güvenliğe ve terör örgütü DEAŞ'ın yenilmesine sağladığı katkıdan dolayı teşekkür etti.

Pence, ABD'nin PKK ve diğer terör örgütlerine karşı Türkiye’nin yanında durduğunu iletti.

Ayrıca, Türkiye'deki bazı Amerikan vatandaşları, ABD misyonlarının yerel çalışanları, gazeteciler ve sivil toplum üyelerinin Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında tutuklanması konusunda duyulan kaygıyı da aktaran Pence, ilgili davaların şeffaf ve kanunlarca belirlenen esaslara uygun karara vardırılması çağrısında bulundu.