BAMAKO (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) vahşi bir örgüt olduğunu belirterek, "Okullarındaki eğitim kalitesine güvenip, Afrika'daki kardeşimiz, yarın bu örgütün kendileri için de tehdit oluşturacağını asla unutmamalıdır. O sebeple, bunların eğitim alanında boşalttıkları sahaya, biz de eğer kabul ederlerse Türkiye'nin resmi Maarif Vakfıyla daha kaliteli eğitim sunmak için varız." dedi.

Kaynak, genel kurul ve fuaye salonu yenilenen Mali Ulusal Meclisinin yeni yasama yılının açılışına katıldı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, kendi parlamento binası 15 Temmuz'da bombalanmış bir ülkenin milletvekili, Başbakan Yardımcısı olarak, Mali Ulusal Meclisi Genel Kurul ve fuaye salonunun açılışını gerçekleştirmekten onur duyduğunu söyledi. Kaynak, davet dolayısıyla Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Meclis Başkanı İssaka Sidibe ve Mali yönetimine teşekkür etti.

Meclis üyelerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın selamlarını ileten Kaynak, Türkiye'deki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması dolayısıyla gündemin yoğun olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Mali Cumhurbaşkanının davetine, en kısa sürede icabet ederek, ülkeyi ziyaret etmek istediğini belirtti.

Osmanlı'nın Afrika coğrafyasının önemli bir bölümünü yüzlerce yıl adaletle yönettiğini, asla soykırım yapmadığını, asimile etme gayreti ve emperyalist düşünceler içinde olmadığını, hiçbir halkın dinini, inancını, dilini, kültürünü değiştirmeye uğraşmadığını ve bulunduğu yerlerdeki ekonomik zenginlikleri kendi ülkesine götürüp, kalan yerin fakirleşmesine teşebbüs etmediğini anlatan Kaynak, bunun, Türkiye'nin geçmişi için gurur vesilesi olduğunu bildirdi.

Kaynak, Türkiye'nin, bugün de devlet olarak, bütün kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle Afrika'ya dost elini uzatmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye'nin kıtada birçok insani yardım ve kalkınma projesi gerçekleştirdiğini, tarımsal kalkınmadan eğitime kadar çok çeşitli projelere destek olduğunu ifade etti.

Bunu, birilerinin Türkiye'yi takdir etmesi, uluslararası platformlarda övmesi için yapmadıklarına işaret eden Kaynak, "Biz, Türkiye'deki kardeşlerinin kalbinin onlar için attığının görülmesini istiyoruz." dedi.

Mali'de, uzlaşı ve barışın temini için çalışıldığına değinen Kaynak, bunun gerçekleşmesinin bütün insanlığa fayda getireceğini belirtti.

Türkiye'nin tam 33 yıldır bölücü terörle karşı karşıya olduğunu, 30 binden fazla insanını teröre kurban verdiğini hatırlatan Kaynak, Türkiye'nin DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ta estirdiği teröre karşı da en büyük mücadeleyi ortaya koyduğunu vurguladı.

Terör örgütlerinin, birçok ülkenin görünür ve görünmez desteğiyle ayakta kalabildiğine dikkati çeken Kaynak, şöyle devam etti:

"Din, inanç, renk farklılığı terörün sebebi olarak tahrik ve teşvik edilmektedir. Dünyada yaygın bir kanaat, bir söyleyiş var, 'İslamcı terör'. Barış dini olan İslam ile terör yan yana gelmez. 'Müslüman terör' olmaz, 'İslamcı terör' diye bir şey olmaz. Ama Boko Haram, El Kaide, DEAŞ, El Şebab, PKK, birçok örgüt, maalesef İslam adına terör eylemi ortaya koymaktadırlar. Bunun inancımızla, İslam ile asla alakası yoktur. Bunları kışkırtanlar, bu örgütleri bir maşa olarak kullananlar, tekrarlıyorum, insanların ırk, renk, inanç farklılığını, birçok farklılığını tahrik etmektedirler, onları silahlandırıp, terör eylemi yapmasına katkı vermektedirler.

Ancak şunun unutulmaması gerekir, terör ve terörist bumerang gibidir. Kendisini ortaya çıkaran güçleri de bir gün döner vurur. Terör artık bütün dünyanın en önemli hadisesi haline gelmiştir, gelişmiş Batı ülkelerinde, Londra'da, Paris'te, Brüksel'de, İspanya'da, ABD'de ve bugün Rusya'da, dünyanın her yerinde terör faaliyeti yapma kabiliyetine ulaşmışlardır. Bu örgütlerin elindeki silahlar kim tarafından üretilmektedir? Bu örgütlerin kullandığı silahlar, terörü önlemek için dünya coğrafyasına dağılmış büyük devletlerin ürettiği silahlardır."

- DEAŞ ile mücadele

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Suriye ve Irak'ı işgal eden DEAŞ terör örgütüne karşı 65 ülkenin koalisyon kurduğunu ancak sahada neticeyi, terörden çok çeken Türkiye'nin aldığını belirtti. Türkiye'nin, Suriye sınırında bir alanı terör unsurlarından temizleyerek, asıl sahiplerine, Suriyelilere teslim ettiğine dikkati çeken Kaynak, "Terörden çok canı yanan bir ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti, Mali'nin de diğer dost ülkelerin de terörle mücadelesine katkı vermeye hazırdır." diye konuştu.

İnsanlar arasında ırk, dil, din farkı görmediklerini belirten Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bana koyu tenli insanları sorarsanız, aklıma peygamberimizin müezzini Bilali Habeşi gelir. Bir büyük boksör, bir büyük insan Muhammed Ali gelir, Malcolm X gelir. İnsanların dilini, ırkını, rengini yaratıcımızın, Allah'ın ayetleri olarak görüyoruz. Allah böyle dilemiş, böyle yaratmıştır. Biz insanı yaratılmışların en şereflisi olarak görürüz. Nerede bir mazlum varsa, nerede ihtiyaç içinde bir insan varsa Türkiye Cumhuriyeti olarak orada olmak isteriz. Bize Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen emir bu şekildedir."

Afrika kıtasının çok mazlum, geçmişte zulüm görmüş insanların ülkesi olduğunu söyleyen Kaynak, Somali'de açlık ve kuraklığın yüz binlerce insanı ölümle karşı karşıya getirdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin şu anda Afrika'nın 39 ülkesinde büyükelçiliği bulunduğunu, kıtanın tamamında TİKA ve diğer kuruluşlar vasıtasıyla insani yardımlar koordine ettiğini anımsatan Kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" sözünü aktardı. "Dünyada beş ülkenin hegemonyasının ve bu beş ülke taraftar olursa zulmün, terörün durmasının, aksi halde durmamasının Türkiye tarafından kabul edilemeyeceğini" vurgulayan Kaynak, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanı ve uluslararası birçok kuruluşun etkin üyesi olarak Afrika'daki her devlet ve halkın hep yanında olacağını bildirdi.

- "Dünya, Türkiye'nin tecrübesini ibretle izlemektedir"

Kaynak, FETÖ'ye de değinerek, şunları söyledi:

"FETÖ maalesef dünyanın 170 ülkesinde örgütlenmiştir. Okulları vasıtasıyla, ekonomik kaynaklarıyla. Dünya Türkiye'nin tecrübesini ibretle izlemektedir. Anne babaların en değerli varlığı çocuklarıdır. Çocuklarımıza iyi eğitim verileceği hissini bize vererek, o ülkenin yönetimini ele geçirip, o ülkenin cumhurbaşkanına, başbakanına suikast düzenleyen vahşi bir örgüttür, FETÖ hareketi. Okullarındaki eğitim kalitesine güvenip, Afrika'daki kardeşimiz, yarın bu örgütün kendileri için de tehdit oluşturacağını asla unutmamalıdır. O sebeple, bunların eğitim alanında boşalttıkları sahaya, biz de eğer kabul ederlerse Türkiye'nin resmi Maarif Vakfıyla daha kaliteli eğitim sunmak için varız."

Mali'nin flamasında "Tek millet, tek hedef, tek inanç" yazısını gördüğünü dile getiren Kaynak, insanlığın barış ve huzurunun çaresinin bu olduğunu kaydetti.

- Mali Ulusal Meclis Başkanı Sidibe'nin konuşması

Mali Ulusal Meclis Başkanı İssaka Sidibe de Türk delegasyonunu, bugünkü genel kurulun "mücevherleri" olarak niteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a meclis genel kurul salonu ve fuayesinin yenilenmesi projesine verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti.

Sidibe, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla Türk halkının darbecilere karşı anında duruş sergilediğini hatırlatarak, bunu vatandaşların Cumhurbaşkanı'nın iradesinin yanında olduğunun göstergesi olarak nitelendirdi.

Türk halkının her zaman yanında olacaklarını belirten Sidibe, "Bu şekilde terörist örgütlere ve demokrasinin düşmanlarına karşı mücadele edeceğiz." diye konuştu.