Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, TRT Haber canlı yayınında katıldığı programda, Arakan'a yardım kampanyasına ilişkin açıklama yaptı.

Arakan'daki insanlık ayıbına güçlü bir sesle karşı çıkan, bu ayıbı ilk ifade eden ülkenin Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirten Akdağ, Erdoğan'ın dünyayı ayağa kaldırdığını, 30'un üzerinde devlet başkanı ile görüştüğünü hatırlattı.

Meseleyi dünyanın ve Birleşmiş Milletlerin (BM) sahiplenmesi için Türkiye'nin büyük bir çaba sarf ettiğini söyleyen Akdağ, "Bunun semeresini biraz aldık. BM Güvenlik Konseyi bunun kabul edilemeyeceğini oy birliği ile kabul etti. Bu pek rastlanan bir şey değil." diye konuştu.

Türkiye'nin, Arakan'daki insanlara yardım etmek için her zaman hazır olduğuna işaret eden Akdağ, birkaç gün önce 20'ye yakın sivil toplum örgütü temsilcisiyle toplantı yaptığını, sivil toplum örgütlerinin tecrübelerini ve gönüllerini bu işe koymaya hazır olduklarını belirtti.

Arakan için AFAD, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından ortak kampanyası başlatıldığını anımsatan Akdağ, vatandaşların hesap numaralarına ve yardım bilgilerine "www.arakanasahipcik.org" adlı web adresinden ulaşabileceklerini bildirdi.

Akdağ, "Bugün öğleden sonra aktif olacak SMS numarası da hazırladık. 'Arakan' yazıp 1866'ya mesaj gönderen vatandaşlarımız 10 lira bağışta bulunmuş olacaktır." bilgisini paylaştı.

"Kalıcı destek vermeyi istiyoruz"

Myanmar'dan Bangladeş'e geçen Müslümanların barınma yerlerinin yeterli olmadığını, sağlık çalışanı ve doktor bulunmadığını, salgın hastalıklar için uygun bir ortam oluştuğunu vurgulayan Akdağ, "Diplomatik çabalarımızla Bangladeş'te çok ciddi ve kalıcı destek vermeyi istiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Bangladeş hükümeti de gelenlerin geri dönmesini istiyor. Onlar da fakir bir ülke. Eğer Bangladeş hükümeti bu meselede anlayış, iyi niyet gösterirse bu işin maddi yükünü çekmeye hazırız." diye konuştu.

Vatandaşları Arakan'a yardım konusunda duyarlı olmaya davet eden Akdağ, ciddi miktarda yardım geleceğini düşündüğünü vurguladı.