Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi sebebiyle üzüntülerini dile getirdiği mesajında Bass, yaşananların herkes için son derece rahatsızlık verici olduğunu dile getirdi.

ABD Büyükelçisi John Bass, Amerikan Büyükelçiliği resmi web sitesinden yayımladığı mesajında ABD'de ikamet eden kişilerin darbe girişimine katılmış olma ihtimali konusunda kendilerinin, darbe girişimine ilişkin soruşturmayı yürüten Türk makamlarına destek sağlama yönündeki isteklerini açıkça belirttiklerini ifade etti.

"İADE KARARI DEĞERLENDİRİLECEKTİR"

"Türkiye'nin, ABD'de yasal olarak ikamet eden herhangi bir kişi hakkında iade talebinde bulunma kararı vermesi halinde, bu husus ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasında yer alan şartlar çerçevesinde değerlendirilecektir" diyen Bass, şunları söyledi:

"Bu amaca yönelik olarak, aralarında ABD Adalet Bakanlığı temsilcilerinin de bulunduğu ABD ve Türkiye'deki ABD hükümeti makamları, muhataplarıyla birlikte çalışmaya ve ülkelerimiz arasındaki iade anlaşmasınca belirlenen yasal ve delillerin kabulüne ilişkin standartların karşılanması için neler yapılması gerektiğini ele almaya hazırdır. İade anlaşmamızın ve ABD yasalarının, şüpheli bir şahsın başka bir ülkenin yargısına transferinden önce yerine getirilmesi gereken belirli şartlar içerdiğinin altını çizmek isterim."

ABD hükümetinin en üst düzey makamlarının, darbe girişiminin ilk anlarından itibaren, Türkiye'nin müttefiki olarak sahip oldukları duruşu kesin bir şekilde ortaya koyduklarını ifade eden Bass, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hızla gelişen söz konusu olaylar karşısında açıklama yapan ilk yabancı lider olan Başkan Obama, açıklamasında Türkiye'nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetine destek çağrısında bulunmuştur. Dışişleri Bakanı Kerry, ABD'nin Türkiye'nin seçilmiş, sivil hükümeti ve demokratik kurumlarına yönelik mutlak desteğini Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na ivedilikle yinelemiş ve darbe girişiminin yaşandığı gece saat 02.00'den kısa bir süre sonra bu yönde bir açıklama yayınlamıştır. Bakan Kerry, bir sonraki gün Lüksemburg'da düzenlediği basın toplantısında da, ABD'nin tereddütsüz ve kesin suretle demokratik liderliğin, demokratik yöntemlerle seçilmiş bir lidere saygının, bu bağlamda anayasal bir sürecin ve Türk devletinin yanında olduğunun bir kez daha altını çizmiştir" diye konuştu.

"YAŞANAN CAN KAYIPLARININ YASINI TÜRKİYE'YLE TUTUYORUZ"

"Türkiye'nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetini şiddet yoluyla devirme girişimleri nedeniyle yaşanan can kayıplarının yasını Türk dostlarımızla birlikte tutuyoruz" diyen Bass, "Çağdaş, demokratik bir toplumda darbelerin kesinlikle yeri yoktur. Türk milletinin şiddet içeren bu müdahale karşısındaki kararlılığını ve demokratik kurumlara olan desteğini takdir ediyorum" diye konuştu.

"ABD'NİN DARBE GİRİŞİMİNE DESTEK VERDİĞİ SÖYLEMLERİ DOSTLUĞA ZARAR VERİR"

FETÖ'cülerin darbe girişimin arkasında ABD'nin olduğu şeklindeki söylemlerin kesinlikle doğru olmadığını belirten Bass, bu tür spekülasyonların iki büyük ülke arasındaki uzun süreli yıllara dayanan dostluğa zarar verici nitelikte olduğunu söyledi.
Bass şunları kaydetti:

"Öte yandan, şahsıma atfedilen ve Türkiye'nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetine saygısızlık izlenimi uyandıran birtakım gerçek dışı sözlerin, çoğunlukla Fethullah Gülen'e sempati duyduğu düşünülen kullanıcılar tarafından sosyal medyada yayılmakta olduğundan haberdarım. Bu sözde açıklama tamamen uydurmadır ve ABD ile Türkiye arasında gerilim çıkarmak ve Türkiye'nin güvenliğini sekteye uğratmak amacıyla tasarlandığı görülmektedir.
Pek çok kez ifade ettiğim gibi, Türkiye ve ABD yakın dost ve güçlü müttefiktir. Ülkelerimiz; ortak değerler, derin tarihi bağlar ve bir ülkenin diğerini savunacağı yönünde taahhütte bulunduğu NATO ittifakıyla birbirine bağlıdır. ABD'nin Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye atmaya ve Türkiye'nin güçlü ve başarılı bir ülke olmasını engellemeye çalıştığı yönündeki söylemi reddediyorum. İttifakımız; Türkiye'ye, Türkiye'nin güvenliğine ve refahına mütemadiyen yatırım yapmış olduğumuzu, Türkiye'nin ve Türk halkının güçlü ve müreffeh gelecek hedefi için bu ülkedeki herkese yardım etme yönündeki kararlılığımızı sürdürdüğümüzü göstermektedir."

Cihan