ŞANLIURFA (AA) - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ören yerini ziyaret etti.

Berger başkanlığındaki heyet, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan "dünyanın en eski tapınak merkezi" olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'yi gezdi.

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan'ın eşlik ettiği heyet, ören yerinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Berger, gezinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin bölgedeki en önemli tarihi ve turistik yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye ile çalışarak Göbeklitepe'nin korunup turizme açılması için yürütülen iş birliğinden memnun olduğuna işaret eden Berger, şöyle konuştu:

"Tüm insanlığı ve medeniyeti ilgilendiren bir yer burası ve Türkiye'nin bu çok önemli arkeoloji merkezini böylesine koruması gerçekten örnek teşkil eden bir durum. Aynı zamanda buradaki eserleri kapalı bir yerde muhafaza etmek, üzerinde çatının olması daha da etkileyici. Bu iskelenin ve çatının tamamlanıp buraya daha fazla turistin gelmesini biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. Aynı zamanda Şanlıurfa’daki müzeyle de iyi bir kombinasyon olmuş. Şanlıurfa Müzesi de Doğu Akdeniz'de görmüş olduğum en güzel, en etkileyici müzelerden birisi."

Gülpınar da Berger ve beraberindeki büyükelçilere Şanlıurfa'yı ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Ziyaretin kent için önemli olduğunu ifade eden Gülpınar, "Burası insanlığın ortak değeri, sadece Urfa'nın değil, Türkiye'nin değil bütün insanlığın ortak değeri olan bir alan. Turist konusunda ben kendilerinin desteklerini bekliyorum. Avrupa Birliğinin değerli temsilcileri eminim ki kendi ülkelerinde de bunları anlatacaklar ve daha fazla turistin gelmesine katkıda bulunacaklar." şeklinde konuştu.

Heyet, ziyaretin ardından Harran Üniversitesine (HRÜ) geçerek öğrencilerle bir araya geldi.