16 Aralık'ta gazetelerde bir haber gördüm: "İtfaiye işçileri iş bıraktı!" Malum bu aralar işçilerin ve işsiz kalanların çoğu eylem yapıyor!

Haberin içeriğine baktım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 930 işçisini kapının önüne koyuyordu. 290 yıllık itfaiye örgütünü taşeronlaştırarak ihaleyle sözleşmeli personel alan Belediye, 2005 yılından beri Belediyenin iştiraki olan BİMTAŞ'ın kazandığı ihalenin süresi 31.12.2009 tarihinde dolacağı için yeni bir ihale açmış ve bu ihaleyi başka bir firma kazanmıştı. Bir hafta boyunca ihaleyi kazanan firmanın adını açıklamayan Büyükşehir Belediyesi sonunda 2010 yılı için yapılan ihaleyi Lapis-Makro iş Ortaklığı'nın aldığı ve dolayısıyla bu şirketin işçilerinin çalışacağını söyledi.

Lapis'in Ortakları "Deniz Fenerciler"miş!

Ertesi gün işin aslı biraz daha ortaya çıktı: İtfaiye ihalesini alanlar tanıdık isimlerdi. İhaleyi alan Lapis'in ortakları arasında kamuoyunun yakından tanıdığı ve Deniz Feneri davasında adı geçen Beyaz Holding bulunuyor. Lapis, Beyaz Holding ile aynı adreste faaliyet gösteriyor! Lapis Eğitim Şirketi'nin bağlı olduğu Beyaz Holding AŞ'de Kanal 7'nin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'ın da organik bağı bulunuyor! 13 firmanın teklif aldığı ve 7 Aralık'ta düzenlenen ihaleye 8 firma katılmış ve Lapis-Makro ortaklığı en düşük teklifi vererek ihaleyi kazanmış.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) sicil kayıtlarına göre 4 Haziran 1998 tarihinde 20 bin TL sermayeyle kurulan Lapis Eğitim Organizasyon ve Sosyal Hizmetler Ltd.Şti'nin iş konusu, eğitim ağırlıklı kurs ve seminerler. Sicil kayıtlarına göre şirketin ortakları İsmail Karahan ile Etkin Eğitim ve Organizasyon Ltd.Şti. Etkin Eğitimin Ortakları ise İsmail Karahan ile Kanal 7'nin sahibi Zekeriya Karaman'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Beyaz Holding A.Ş. İsmail Karahan ise aynı zamanda Beyaz Holding A.Ş.'nin de Yönetim Kurulu Üyesi.

Kısacası, itfaiye ihalesini alan Lapis Eğitim İsmail Karahan, Zekeriya Karaman ikilisine ve şirketlerine ait! Bu arada Deniz Feneri deyince bir hatırlatma daha yapalım: Rtük Eski Başkanı Zahid Akman da Beyaz Holding'in eski yöneticileri arasında bulunuyor.

İSMEK'te de "Deniz Fenerciler" varmış!

Beyaz Holding'e bağlı Etkin Eğitim ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'nın (İSMEK) ihalesine tek firma olarak girmiş ve 69 milyon 615 bin TL'lik teklifle kazanmış! İşin ilginci İSMEK'in ihalelerini 2006'dan beri Beyaz Holding'e bağlı şirketler kazanması.

Diğer ilginç bir nokta ise Lapis'in sık sık isim değiştirmesi. Önceki adı MEPA Medya Pazarlama olan şirketin, Aralık 2008'de isim değiştirdiği ve Beyaz Holding'in payının da Zekeriya Karaman ile İsmail Karahan'ın kontrolündeki Etkin Danışmanlık'a geçtiği sicil kayıtlarından anlaşılıyor! 

Karada ve Denizde! Her Zaman Her Yerde "Deniz Feneri!"

18 Aralık tarihli haberlerde ise Deniz Fenercilerin (herhalde isminde deniz olduğundan dolayı olsa gerek!), İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İDO'ya güverte personeli alım ihalesini kazandığı yer aldı. İDO ihalesini de yine Beyaz Holding'in şirketi olan Etkin Eğitim 14 milyon 380 bin TL karşılığı kazanmış! İDO ihalesinde makine personeli sağlama işini de 7 milyon 342 bin TL karşılığı Gür Grup İnşaat ve Ticaret Ltd. Şirketi kazanmış.

2005'ten beri İDO'ya personel sağlama işini kazanan BİMTAŞ, 10 Kasım 2009'daki ihaleyi kaybetmiş.

Sözün özü, 4 yıldır Belediye önce kendi şirketi olan BİMTAŞ'a ihalelerini vererek, taşeronlaşmayı ve işçilerin sendikalaşmasını meşrulaştırmış! Düzeni kurduktan sonra Deniz Fenercilere bütün işleri devretmiş! Yani Deniz Fenerciler hem itfaiyeci hem de denizci olmuşlar! Karada ve denizde! Her zaman, her yerde Deniz Feneri! (Farkındayım: "havada" kısmı eksik oldu! Ama yakında  o da ortaya çıkar!)

"Deniz Fenerciler" Vatandaşın Kurbanlarına da Göz Dikmiş!

Aslında 21-22 Aralık tarihli gazetelere bakınca çıktı gibi görünüyor! Tam olarak hava ile ilgisi olmasa da kurbanlarını Deniz Feneri'ne bağışlayan bazı iyi niyetli vatandaşlarımızın "havasını aldığı", kurbanlarının fiilen kesilmediği ve bu konuda yapılan yolsuzlukla ilgili onlarca kişinin gözaltına alındığı da son haber olarak gündeme geldi!

Yani bu "Deniz Fenerciler" vatandaşın kurbanlarına bile göz dikmişler!

Ve hala... AKP İktidarının baskısı altında siyasileşen Türk yargısı maalesef bu davayı savsaklıyor! Generalleri ve Emniyet Genel Müdür Yardımcılarını yaka paça sorguya alan yargı, Deniz Feneri zanlılarına bir şey yap(a)mıyor!