1. Yanlış: Orijinal olmayan şarj cihazları pile zarar verir!

Foto: shutterstock

Doğrusu: Taklit olmadığı takdirde, onaylanmış markaların ürettiği ama orijinal olmayan şarj cihazları cihazınıza zarar vermez.

Tanınmış markaların ürettiği şarj cihazlarını gönül rahatlığıyla satın alıp kullanabilirsiniz. Bu markaların şarj performansı asla orijinalleri gibi hızlı olmasa da, cihazınıza asla zarar vermezler. Çakma şarjlardan ise uzak durun!

2. Yanlış: Telefon şarj olurken kullanılmaz!

Foto: shutterstock

Doğrusu: Taklit bir şarj cihazı kullanmadığınız sürece şarj olan cihazınızı kullanmanızda hiç bir mahsur yok.

 Bu doğru sanılan yanlışın arkasında aslında ürkütücü bir hikaye var. 2013 Haziran’ında Çinli bir uçuş hostesi olan Ma Ailun, şarj olan telefonunda konuşurken telefon birden patlayıvermiş

Foto: shutterstock

Ancak olayın ertesinde Ma Ailun’un taklit/çakma bir şarj cihazı kullandığı ortaya çıkmış. Telefon markanızın onayladığı bir marka şarj cihazı kullanıyorsanız, emniyettesiniz.

3. Yanlış: Telefonu gece şarjda bırakmak ömrünü azaltır!

Foto: shutterstock

Doğrusu: Telefonunuz sandığınızdan daha akıllıdır. Tamamen şarj olan bir telefon -en basit anlatımıyla- şarj olmayı bırakır.

Yani pil dolumu gerçekleştiği andan itibaren şarjla pilin ilişkisi kesiliyor diyebiliriz. Fakat bu, telefonunuzu her gece, bütün gece şarjda bırakın anlamına da gelmesin. Telefonunuzun pili, telefon şarjı %40 ve %80 arasında tutulduğunda daha fazla dayanır.

4. Yanlış: Arada bir telefonu kapatmaya hiç lüzum yok!

Foto: shutterstock

Doğrusu: Her ne kadar bir makine olsa da, telefonunuzun da arada bir nefes almaya ihtiyacı vardır.

Apple’dan bir uzman, pil ömrünü uzatmak için arada bir belli sürelerle telefonun kapalı tutulmasını tavsiye ediyor -mesela yatarken! Uzmanlar, Android cihazlar için de telefonunuzu haftada en az bir kere kapatmanızın pil ömrünü uzattığını belirtiyorlar.

5. Yanlış: Tamamen bitene kadar telefon şarj edilmez!

Foto: shutterstock

Doğrusu: Telefonunuzu zaman zaman “süper şarj” etmek yerine her gün azar azar şarj etmelisiniz.

Samsung ve Apple cihazlarında kullanılan Lityum-ion piller belli bir şarj seviyesinde daha verimli çalışır. Eğer şarj etmek için pilinizin %0′ düşmesini bekliyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Her pilin belli bir şarj edilebilme sayısı vardır ve pil tamamen tükendiği her sefer sayaçtan bir sayı daha eksilir.

(Kaynak: mashable / Sözcü)