Hubble ve Spitzer teleskoplarının görüntülediği galaksi 13,2 milyar ışık yılı ötede yer alıyor.

California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) tarafından başı çekilen araştırmada, neredeyse Evren'in kendisi kadar eski bir galaksi keşfedildi. EGS8p7 adlı galaksinin, 13,8 milyar yıl yıl önce yaşanan Büyük Patlama'dan sadece 600 milyon yıl sonra oluştuğu belirtildi.

Azi Zitrin ve Richard Ellis'in başında yer aldığı ekip tarafından keşfedilen galaksi, Hubble ve Spitzer uzay teleskopları tarafından elde edilen bilgilerle ortaya çıkarıldı. Uzay teleskoplarının elde ettiği verilerin yanı sıra Hawaii'deki W.M Keck Gözlemevi'nde gerçekleştirilen analizler, EGS8p7'nin izini ortaya çıkardı.

Analizlerde, Doppler etkisi olarak bilinen olaya dayanarak EGS8p7'nin ışınlarının kırmızı dalgaboylarına dönüşümü tespit edildi. Doppler etkisi, hızla hareket eden bir itfaiye aracı veya ambulansın siren sesinin incelmesini açıklayan olay olarak da biliniyor. Gök cisimlerinde, aynı etki hareket esnasında ışınların 'esnemesine' sebep oluyor.

İlk galaksilerden biri

Büyük Patlama'nın ardından yüklü parçacıklarla kaplı olan Evren, ancak 380 bin yıl sonra ışığın hareket etmesine izin verecek kadar soğuyabildi. İlk galaksilerin ise Evren 500 milyon yaşındayken oluşmaya başladığı kabul ediliyor.
İlk galaksilerin oluşum sürecinde, uzay boşluğundaki hidrojen gazı ile yüklü parçacıklar etkileşime girdi.
Yaşanan iyonlaşma, galaksilerden yayılan radyasyonun tespit edilerek yaşlarının belirlenmesini sağlayan araç haline geldi.

EGS8p7 gibi yaşlı galaksilerin, iyonalşamış hidrojen miktarı çok düşük olmasına rağmen nasıl yaşlarını ortaya koyduğu henüz kesin olarak bilinmiyor. Bir teori, galaksideki yıldızların tahmin edilenden çok daha sıcak olması.

NASA adına açıklama yapan Adi Zitrin, "EGS8p7'nin ortaya çıkarılmasını sağlayan değişimleri gözden geçirmeye ve galaksiden yayılan radyasyonu tespit etmeye devam ediyoruz. İyonlaşmanın ne zaman yaşandığını iyi anlayabilirsek, Evren'in oluşumu hakkında da daha kesin bilgiler elde edeceğiz" ifadesini kullandı.