Buna göre EPA tarafından yürütülen testlerde, VW, Audi ve Porsche markalarının 2014-2016 arası 3 litre dizel motorlarında Nitrojen Oksit değerinin olması gerekenden 9 kat daha fazla olduğu tespit edilmiş. Söz konusu manipülasyondan etkilenen araç modellerinin ise VW Touareg (2014), Porsche Cayenne (2015) ile Audi'nin A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L ve Q5 (2016) olduğu kaydedildi. Maniple edilmiş üç litre dizel motorlar neticesinde ABD'de 10 bin aracın etkilendiği tahmin edilirken, dünya genelinde kaç otomobilin skandaldan etkilendiği konusu şimdilik bilinmiyor.

VW'nin Amerikalıların soludukları havayı temiz tutma yükümlülüğünü bir kez daha göz ardı ettiğini söyleyen EPA Yönetici Yardımcısı Cynthia Giles, tüm şirketlerin aynı kurallara göre hareket etmesi gerektiği konusunda uyardı. EPA'nın, 3 litrelik altı silindirli dizel motorlarının emisyon değerlerini de hileli yazılımla düşük gösterdiği şeklindeki iddiasını yalanlayan VW ise "Volkswagen bu konuyu açığa kavuşturmak için EPA ile bütünüyle işbirliği yapacaktır." açıklamasında bulundu. EPA, eylül ayında VW'yi iki litrelik dizel motorlarda emisyon değerlerini maniüle eden yazılımı araçları yüklediğini ortaya çıkarmıştı.

ABD'den sonra, Avrupa ve Asya ülkelerine sıçrayan skandalda VW suçunu kabul ederken, yaklaşık 11 milyon aracı geri çağırıp, tamir ettireceğini duyurmuştu. Porsche'nin adının da skandala karışması, VW yeni Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Müller'in daha önce Porsche'de olması açısından yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi.

cihan