Biri Güney Amerika'da futbolu, tango dansları, Evita Peron'u, darbeleri, ekonomik iflasları, El Turko lakaplı devlet başkanı ile tanımladığımız bir ülke.

Diğeri geçmiş yıllarda birlikte kardeşçe yaşadıkları daha sonrasında emperyalistlerin oyunlarına gelerek kalleşlikler sonucunda içerisinde yaşadıkları toplumdan uzaklaştırılan bir ulusun dünyaya yaymaya, kabul ettirmeye çalıştıkları sözde ermeni soykırımı yalanları. Bir diğeri de üretme, çalışma uluslar arası sermaye kazansın mantığıyla yok olma ile var olma arasında debelenen Türk tarımının içlere acı veren hüzünlü durumu. Böyle birbiriyle alakasız gibi görünen üç ayrı konunun nasıl birbiriyle bağlantılı bir hale gelebileceğini göreceksiniz.

Geçtiğimiz hafta Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner ülkemizi ziyaret etti. Ortadoğu ülkeleri ziyareti kapsamında ülkemize uğrayan Bayan Kirchner basınımızda üç başlık altında ele alındı. Birincisi üç ülkeyi kapsayan Ortadoğu ziyareti öncesinde gezi harcırahının çalınması. İkincisi kendinden önceki cumhurbaşkanı olan kocasının yasını tutan siyahlara bürünmüş güzel ve şık bayan ve üçüncüsü ise görenlerin iştahını kabartan canlı ve karkas et piyasasına ithalatçı ülke olarak girme arzuları. Çünkü Arjantin' in komşusu minicik bir ülke olan Uruguay'dan ülkemiz 2010 yılının 11 aylık döneminde 64 milyon dolarlık canlı hayvan ithal ederken Arjantin'den ihracatımız yok. Hükümetin et fiyatlarını indirmek için uyguladığı karkas et ithalatı politikası Arjantin gibi hayvan varlığınca zengin olan bir ülkenin iştahını kabartmış olacak ki Cumhurbaşkanları Türkiye'ye 80 milyon dolarlık karkas et ihracatında bulunmak istediklerinden bahsetmekteler.  

Arjantin'le ülkemiz arasındaki ilişkiler Osmanlının son yıllarına kadar uzanmaktadır. Güney Amerika ülkesi olan Arjantin'le ilk resmi ilişki 1910 yılında yapılan Konsolosluk Protokolü ile başlar. Cumhuriyet döneminde 1926 yılında Dostluk, 1929 yılında ise Kültürel işbirliği antlaşmaları imzalanır. Arjantin'de bugün için Osmanlı topraklarında yaşayıp da bu ülkeye göç etmiş 200 bin kişi yaşadığı söylenmektedir. Bu kişilerin önemli bir kısmı Osmanlıya ihanet ettikleri için Osmanlı ülkesinin o zaman ki güney vilayetlerine göç ettirilen Ermenilerdir. Bu kişilerin torunları bugün ki Güney Amerika ülkeleri ile Türkiye dış politikalarının oluşumunda önemli bir faktördürler. Dolayısıyla Türkiye Arjantin dış politikasının gelişimi 90 lı yıllardan buyana bu kişilerce sabote edilmektedir. En son olay Arjantin'in başkenti Buenos Aires şehrinde Başbakanca açılacak Atatürk Anıtı konusunu bu ülkedeki Ermeniler engellemişler ve de Başbakanımız da ziyaretten vazgeçmiştir.

Ülke meclislerince kabul edilmekte olan sözde Ermeni soykırımı tasarılarının ilki hani bahsetmiştik ya bize 64 milyon dolarlık canlı hayvanı ihracat eden Uruguay Senatosu ve Temsilciler Meclisinin 20 Nisan 1965 tarihli kararıdır. Aynı ülke 26 Mart 2004 tarihinde bu yönde bir karar almıştır. Senatosunda bizi insan hakları ihlalleri ve de soykırım yapmakla suçlayan kararlar alan ülkelerin başında Arjantin'de gelmektedir. Bu ülke yasa yapıcısı meclislerinde en sonuncusu 16 Nisan 2008 yılında olmak üzere 6 adet karar tasarısı ve 2004 ile 2007 yıllarında iki adet yasa kabul edilmiştir. 2008 yılında alınan senato kararı üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı açıklama ile bu kararı eleştirmiş ve Devlet Bakanlarımızdan biri Arjantin ziyaretini iptal etmiştir.

Bu güne kadar Türkiye Cumhuriyeti devletinin tutarlı bir dış politika uygulamadığı gözlenmektedir. Sizin atalarınızı hatta bunu 1915 teki Zorunlu İskân Kararnamesi sınırlarından çıkarıp 1915-1923 yıllarında 1,5 milyon Ermeni soykırıma uğratıldı ( Arjantin Senatosu Bildirisi 20 Ağustos 2003)  diye bilen ülkelere cılız açıklamalarla olayın kapatılması diğer kararlara zemin hazırlamış ve de cesaretlendirmiştir. Bize 80 milyon dolarlık karkas et satmayı önerenlere yaptıkları Türk halkını ve devletini rencide eden hareketleri gösterilip anlatılmış olmalıdır. * Dolar

YIL

İHRACAT

İTHALAT

TİCARET DENGESİ

2006

44.396.338

300.761.228

- 256.364.890

2007

64.495.723

417.506.150

- 353.010.427

2008

107.099.156

789.811.489

- 682.712.333

2009

73.734.018

225.820.709

- 152.086.691

2010 (11 Aylık Veri )

151.569.755

266.540.728

- 114.970.973

Türkiye Arjantin Dış Ticaretinin boyutunu gösteren bu tabloya bakıldığında Türkiye'nin aleyhine bir gelişme yaşandığı gözlenmektedir. Dış politika kendi başına dış dünyadan soyutlanmış olarak oluşturulması imkânsızdır. Küreselleşen dünyada bizde olduğu gibi ekonomi ve dış politika ayrı tellerden çalmaz. Dış politika dış ticaretle başa baş giderse başarılı olur. Türkiye aleyhine gelişen bir ekonomik tablodan Türkiye'nin ne faydalar sağlayabileceği iyi hesaplanılmalıdır.

Bir diğer konu ise yıllar yılı ihmal edilen Türk hayvancılığının düşmüş olduğu durumdur. Kutsal Kurban bayramını yurt dışından getirilen hayvanların kesilebilir mi kesilemez mi tartışmasıyla geçiren ülkemizde kendi besicisinden esirgenen paralar yabancı ülke çiftçilerine aktarılabilmiştir. Sadece 2010 yılının 11 aylık döneminde Uruguay'dan 64 milyon, Macaristan'dan 45 milyon, A.B.D.'den 44 milyon, Avustralya'dan 8 milyon, Brezilya'dan 8 milyon dolarlık canlı hayvan ithal ettik. Aynı süre zarfında toplam 209.721.885 dolarlık canlı hayvan ithal ederek ülkenin milli serveti yapancı ülkelere transfer ettik. Bu parayı Ardahan, Kars, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Sivas, Şanlı Urfa, Kastamonu gibi illerimize aktarabilsek hayvancılık diye bir sorunumuz olmayacaktı.

Gördüğünüz gibi birbiriyle yakın alakası yokmuş gibi duran olaylar nasıl bir birini tamamlayan bütünü oluşturmaktadır. Siyasette böyle bir şeydir. Gündelik, günü kurtarmaya yönelik çalışmalar, politikalar ülkeyi gün gelir felaketlere sürükler. Örneği göz önündedir. Bir zamanlar kendi kendine yeten birkaç ülke içerisinde sayılan ülkemizde şimdiler de içler acısı bir tarım politikası yürütülmekte. Bir yıl bolluk yüzünden para etmeyen dallarda, tarlalar da çürümeye bırakılan ürünler sonraki yıl mumla aranır olmaktadır. Canlı hayvan ihracı yapan ülkemiz kurbanda Uruguay anguslarına,  Avustralya merinoslarına mahkûm olmakta. Hatta atalarımızı katliamcı olarak açıklayan ülkeler pişkin pişkin size 80 milyon dolarlık karkas et satalım diyebilmekteler. Söyleyen mi haklı söyletenler mi Türk milletinin taktirlerine sunulur.

Mustafa Kıransoy
Zonguldak

***

Sizde bu bölümde yazmak isterseniz sitemizin ilkelerine ters düşmeyen yazılarınızı [email protected] mail adresine gönderin sizin adınızla yayınlayalım.

Not: Yazılarınızda isminizi ve kullanılacak mail adresinizi yazmayı unutmayınız.