"Anayasa Uzlaşma Ya Da Avare Kasnak"

 

Tarih: 16 Şubat 2016, saatler 15.07’yi gösteriyor.; Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun üçüncü toplantısı başlıyor.  Komisyon’un CHP Grubunun çekilmesi üzerine dağıldığı yönündeki haberlerin çıkması üzerine, bir biri ardına yapılan açıklamalar geliyor. Neredeyse, bilgi kirliliği yaşanacak ve kafalar çok karışacak. İyi ki, bu komisyonda tam tutanak tutulmuştu.

26. Dönem parlamentoda yeniden oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun,  anayasanın yenilenmesi için yeterli enerjiye sahip olmadığı hususu sürpriz değildi; asıl sürpriz gelişme, 6 aylık çalışma süresi tanınmış iken bu kadar erken dağılması olmuştu.  Dağılmanın öyküsünü birinci el kaynaktan doğru algılamak için mutlaka zaman ayırıp tutanaklara göz gezdirmek lazım. (https://anayasa.tbmm.gov.tr/docs/mutabakat_kom/anayasa_mutabakat_komisyonu_16022016.pd) adresinden toplantının 105 sayfa uzunluğundaki tam tutanağa kolayca bakılabilmektedir. Tutanakların diliyle bazı hususları yine de vurgulamak ve dikkatlere sunmak gerekmektedir. Toplantının başında söz alan CHP temsilcisi,   Komisyonun isminin  “Türkiye’yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu” olarak değiştirilmesi öneriyor ve gerekçelerini sıralıyor. Bu amaçla, Uzlaşma Komisyonun görev tanımının da genişletilerek darbe döneminden kalan yasaların ayıklanması işinin de kapsama alınması gerektiğini ifade ediyor. Öte yandan, ara rejim döneminin iklimini yansıtan anayasa-altı mevzuat alanında özellikle de yasalarla ilgili kapsamlı çalışma yapılması, iktidarın ve MHP Grubunun da katıldığı ancak bunun ayrıca ele alınması gerektiği yönündeki görüşler sözcüler tarafından dile getiriliyor.

 Çalışma usullerinin görüşüldüğü toplantıda,  CHP’li üye tarafından esasa ilişkin şartlar öne sürülüyor.  İlk dört maddeyi ve başkanlık sistemini görüşme dışı tutma ve ayrıca darbe yasalarının temizlenmesi yönündeki şartların ifade edilmesi üzerine aynı zamanda Uzlaşma Komisyonuna başkanlık eden Meclis Başkanı’nın,   “avare kasnak” benzetmesi üzerine konu,  bir süre kasnağın mühendislik dilinde ne anlama geldiği tartışmalarına kayıyor.  Toplantıda, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 26.Yasama Dönemindeki adı  “Yeni Anayasa Mutabakat Komisyonu” olsun şeklindeki uzlaşma iklimi de kayboluyor. Başkanın, tutanaklara yansıyan final cümlesi;  “..Komisyonun şu andaki çalışması neticeye ulaşmadığı için, esasa giremediğimiz için, usulde kaldığımız için… Kendimizi kandırmayalım” Usulden, esasa bir türlü geçemeyen Komisyondan akıldan kalan ironik  niteleme, “avare kasnak”.