Türkiye'nin güneyinde Akdeniz Bölgesinde yer alan ilimizdir.

Sizleri memleketimize gelirken ılıman bir iklime, paralel ılıman insanlarımız karşılar. Kış aylarında bembeyaz şekilde toros dağları sizleri selamlar.

Tarımın başkentidir ilimiz. Ne ekerseniz onu biçerseniz, çünkü bu topraklar ayrım kabul etmez ve her ürünü yetiştirir. Türkiye'nin iç ve dış ticaretinde önemli rol oynayan kimi tarım ürünleri büyük ölçüde Adana'da yetiştirilir. İl topraklarının yaklaşık %36'sı tarıma ayrılmıştır.

Şalgamımız, kebabımız, portakalımız, merkez camimiz, büyük saatimiz, küçük saatimiz, Seyhan, Ceyhan nehrimiz Adanamızın simgesidir.

Nüfusumuz 2011 yılı verilerine göre 2.108.805 dir. Trafik numarası 01'dir.

İklimi Akdeniz iklimi hususiyetlerini taşır; yazları çok sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.

Evet şehrimizin genel anlamda özellikleri bunlardır ve en azından kısa özeti budur. Bu şehir düne kadar pamuk ağalarının, fabrikatör insanların kısacası üreticilerin başkenti konumunda olan bir ildi. İstihdam etme konusunda sıkıntısı olmayan bir özelliğe sahipti. Sabancılar ve daha nice değerli ailelerin yatırımları bu şehir için, adanalı içindi. Şimdi sadece değerli sabancı ailesinin bazı yatırımları hariç diğer yatırımlar buhar oldu uçtu. Kentte son zamanlarda yatırımcıların ağzından teşvik alamıyoruz sözleri yükselmeye başladı.

Son zamanlarda yükselen bu seslere paralel şehir son zamanlarda trafikten yoluna, yoldan istihdama kadar birçok noktada sıkıntılı il profili çizdi. Şehrin artan nüfusuna paralel trafik sorunu oldukça arttı. Yeni açılan kavşaklar sıkıntıyı çözemedi. Otogarı yeni olmasına rağmen yılların ağırlığını barındıran ve halkın pek uğramadığı bir gar oldu çıktı. Havaalanı deseniz geleceği belli değil, Adanada mı kalacak yoksa Mersine mi gidecek? Stadyumu artık bu şehrin iki takımını kaldıramayacak noktaya ulaştı İşsizlik aldı başını gitti. İşsizlikte Türkiye verilerinde 2.olduk. Şehir eğitimde özellikle ortaöğretime geçiş sınavlarında ve YGS-LYS sınavlarında başarılarını diğer illere kaptırdı. İnşaat yatırımı yapacak olanlar yoğunluk alamaz oldular.

Halkın seçtiği belediye başkanı Sayın Aytaç Durak, görevinden 2 yıldır uzak tutuluyor ama kendisi çok sabırlı bir insan ve adanalılara güveninden hiçbir zaman taviz vermiyor. Göreve inşallahta dönecektir. Koskoca Adana Büyükşehir belediyesi vekillikle yönetilecek bir ilmidir? Hayır değildir. Vekillik makamı sadece geçicidir yani birkaç aylığınadır oysa Adanada vekillik 2 yılı buldu. Buna istinaden ilçe belediyeleri ile il belediyesi arasında koordinasyon tamamıyla çöktü.

Kent en önemli deprem bölgeleri arasında gösteriliyor ve Hatayla beraber 7,2lik bir depremin görüleceği hat olarak ifade ediliyor. Bu konuda atılması gereken kentsel dönüşüm çabalarıda tıkanmış gözüküyor, birkaç ilçemiz dışında tabi.

Değerli okurlarım bu saydıklarım sadece kentimizin belli başlı sorunlarıydı. Bunları uzatabiliriz ama gerek yok. Bu çerçevede yapılması gereken kentte yok olan işbirliği mekanizmasını işletmektir. Sivil toplum kuruluşlarından, sendikalara, kaymakamlıklara, belediyelerimize, iktidara, muhalefete herkese görev düşmektedir. Bu saatten sonra kurumlar birbirlerini suçlamayı bırakmalı, Adanamız için ne yapmalıyız onu düşünmelidirler. Bugüne kadar yapılmayan, sağlanmayan birliktelik acilen sağlanmalıdır. Bu şehir artık güç birliği yapıp şiddetle kalkınmalıdır. Herkes Adanamız için yapılması gerekenleri bir bir belirleyip hayata geçirmelidir.

Altını çizerek vurgulamak istediğim nokta şudur ki; artık şikayet etmeyi bırakalım, fikirlerimizi ve projelerimizi konuşturalım. En azından şimdilik bu gerekiyor. Yazımızın amacı kimseyi eleştirmek değildir. Sadece ve sadece bir olalım Adanamızı hep beraber kalkındıralım, neticesinde ele alınan bir yazıdır. Güç birliği yapılarak Adanayı eski günlerine hep beraber dönderelim. Bu şehirde trafik sorununu, işsizlik sorunu, çevre sorunlarını kısacası tüm sorunları Stk lar, Sendikalar, Belediyeler, Vekiller, Üniversiteler ve Halk olarak hep beraber çözelim.

Saygılarımla, Allaha Emanet Olun.


Selçuk ÖZTÜRK
[email protected]


***

Sizde bu bölümde yazmak isterseniz sitemizin ilkelerine ters düşmeyen yazılarınızı [email protected] mail adresine gönderin sizin adınızla yayınlayalım.

Not: Yazılarınızda isminizi ve kullanılacak mail adresinizi yazmayı unutmayınız.